Ebook Cara Cek CCRIS Online

Ebook Cara Cek CCRIS Online

RAHSIA REPORT KAD ORG KAYA SENANG DAPAT

"LOAN BISNES & PROPERTY"

"CCRISS REPORT KAD YG PERLU ANDA JAGA"

Kat sekolah kita beriya nak score A report kad kan. Kat universiti pula sibuk nak score 4flat nak grad deanlist konon. So bila dah masuk ke alam kerjaya ni, jgn ler abaikan "report kad sebenar" dalam hidup kita iaitu laporan CCRIS. (Central Credit Reference Information System) . 


Pelikkan , kat sekolah tak ajar ke benda ni? knp kita mcm tak tahu? Jadi apa yg kita belajar kat sekolah dan universiti? Education mmg sgt penting, tapi the most important subjek education utk semua org kena belajar adalah "financial education". Itu sebabnya ramai graduan keluar je universiti menjadi bankrupt disebabkan credit card dan tak pandai jaga credit score.  

Kalau anda pergi bank utk apply loan rumah, kereta dan personal / bisnes loan, bank tak minta degree, master , mba atau PHD anda. Yg bank nak minta adalah laporan financial statement, borang B dan CCRIS ni. Inilah yg menentukan anda dapat beli aset yg anda impikan.


Penting giler criss ni. Jgn buat tak tahu jer yer. Org kaya yg beli property banyak2 tu, dia org maintain criss ni elok2. Tiap2 bulan cek perati. Kot2 lah ada payment2 yg sangkut.

 Ni sample report jika anda tak pernah tgk. Boleh tru online jer, xpyh g bank negara, xda masa nak redah jem kan, minyak lagi, masa lagi. Kita ada jual ebook dibawah. Cara2 step bybstep bergambar utk cek ccriss setiap bulan secara online , tanpa anda keluar rumah.  hoho.


TAPI COP NANTI DULU... izinkan sy terangkan beza antara CTOS dan CCRIS


CTOS dgn CCRIS mane lagi penting? 

CCRISS ler, sbb semua bank boleh access ccriss ni anytime utk tgk credit scoring anda di semua cawangan bank.Guna IC jer der.


Antara kebaikan anda jaga criss anda adalah. Untuk :-


1) I-SCORE RATING . Kat sini banker akan tgk score anda. Kalau anda score 1-5 , maksudnya anda adalah higher risk. Kalau score anda 5-10, maksudnya , bagus, bank senang nak luluskan permohonan anda. Jd pastikan anda tiap2 bulan score terbaik, dari 5-10, kalau 10 mmg powr full mark. Inilah baru pointer bagus. Pointer kat universiti tu tak pakai pun. hoho


2)  BANKIN CREDIT INFORMATION. Kat sini lah bank tgk pe'el anda membayar. Kalau anda selalu miss jer payment, dia akan timbul nombor 1, atau 2 atau 3 bulan lewat bayar . 3 bulan tak bayar, kantoi ler anda,  susah ler siket bank nak bg anda loan. Kat sini akan terpapar semua maklumat loan rumah, loan kereta, loan bisnes enterprise, credit card , ptptn dan lain2 loan yg anda ada memuat perjanjian pinjaman. Kalau anda langsung tak pernah ada loan atau credit card pun bank susah nak bagi pinjaman, sbb nanti dia ingat anda ni student ke, so kalau nak sng, try apply 1 credit card yg miles travel atau yg mileage benefit.  

Jika anda ada apply loan pun dia akan paparkan tau. Dalam status pending dia akan appear.


Jika ada legal status pun dia akan paparkan. Jadi kalau anda ada kes mahkamah, susah ler siket nak dpt loan sbb reputasi anda dah buruk. Bank takkan berani nak bagi loan sebab anda berisiko. 

Ptptn pun ada rekodnya disini. Jgn harap nak dapat loan kalau ptptn anda langsung tak bayar. At least bayar ler siket rm100 sebulan. Supaya rekod nampak cantik. 


3) SHAREHOLDER / DIRECTORSHIP / BSINES INTEREST Kalau anda ada jadi mana2 shareholder atau director. Dia akan keluar kat sini. Dia bgtau skali nilai shareholding anda dan position anda dlm company. Kalau ada org guna nama anda utk direktor company utk buat loan. Kalau loan tu tak bayar. Anda yg kena. Hoho


4) PENDING DEDUCTION

kalau anda ada buat Standing instruction. Pastu tak da duit dlm bank. Dia akan paparkan juga disini. Siap dgn payment history. Jd jgn pula buat2 mis nak bayar .


.


5) LEGAL ACTION

Kalau anda ada kes mahkamah, contohnya, xbyr bil telifon. Sampai dah masuk court. Detail notis plaintif dan tuntuan ada boleh dipaparkan kat sini. Siap dia bgtau sebab apa masuk mahkamah dan status kes tu samada dah selesai atau tak. 


.


6)BANKRUPTCY ACTION

Ni kalau anda tak setel juga mahkamah, tak bayar jumlah tuntutan,  benda ni boleh membawa anda ke bankrupcy. Bila dah bankrup, semua akaun bank anda akan freeze. ASB dan tabung haji jer tak freeze. 


.


7) TRADE BUREAU 

Ni kalau anda ada jadi gerentor sape2, akan dipaparkan maklumat anda as the gerentor tu. Kalau dia tak bayar, anda yg kena. Ramai yg dah kena, jadi jgn sewenang2 nya jd gerentor pada org yg anda tak kenal .Hoho.


.



Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
Ebook Cara Cek CCris Online tanpa perlu pergi Bank Negara
JUMLAH
JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Pengendalian (RM)

BUTIRAN PELANGGAN

Log Masuk atau

Butiran Pembayaran